måndag 21 september 2009

Supernatural S02E13: Houses of the Holy

SPOILER!


Det här är ett ganska... religiöst avsnitt som handlar mycket om tro och änglar. Ungdomar som har hamnat på fel väg får plötsligt syner och tror att en ängel pratar med dem. Ängeln lovar dem evig ro och lycka om de bara gör en liten sak för honom... om de bara dödar en syndig man. Bröderna undersöker fallet och hamnar i en liten teologisk diskussion. Det visar sig att Dean tror på änglar och Gud, medan Dean är av en "om jag inte har sett det så finns det inte"-åsikt. Självklart så kommer en ängel till Sam och ber honom döda en man i utbyte mot evig frid. Då bröderna upptäckt att mordoffren alla har haft smutsiga hemligheter och lustar så beslutar sig Dean för att ta upp jakten på Sams offer, allt för att hålla Sam så långt bort från mannen och mord som möjligt.


Eftersom Dean nu är ännu mer eftersökt av FBI så sitter han för det mesta instängd på motellrummet - och vilket motellrum! Det är siluetter av nakna kvinnor på väggarna, röda tapeter, röda sängkläder och en "magic fingers"-massage i madrasserna som Dean utnyttjar till max då han är rastlös och inte har någonting bättre för sig. Inte konstigt att folk tror att bröderna är ett gaypar då de checkar in på sådana ställen... tillsammans.


När Dean förklarar till Sam varför han inte tror på änglar, att han inte tror att en högre god makt skulle kunna tillåta att all den ondska de bekämpar fanns, att en högre god makt inte skulle kunna låta vissa saker hända... och att Mary alltid sa att änglarna vakade över dem varje kväll då hon kysste Dean godnatt... då vill jag gråta. Deans tro förstördes av all ondska. Han tror inte på mirakel. Han tror inte på änglar då de inte vakade över hans familj. Mary sa att de gjorde det, men ändå så har familjen Winchester fått gå igenom mer än vad som många skulle klara av. Mary blev dödad av en demon, John blev dödad av en demon, Sam kan bli ond och är jagad av vissa hunters, Dean är på flykt från FBI och en dödsdom och kan bli tvungen att döda sin älskade lillebror om det behövs. Jag förstår varför han tvivlar.

Btw, - ta i trä - men varför vågar de köra Impalan? Jag menar, en Chevrolet Impala'67 kan ju inte vara så vanlig och FBI måste väl ha sett i sina register att Dean äger en sådan bil, med registreringsnummer KAZ 245. Varför inte bara efterlysa den? Eller FBI kanske aldrig har sett bilen... och jag tvivlar på att familjen Winchester någonsin har registrerat någonting i sitt eget namn.

Det jag tycker är sötast med avsnittet är Sams tro. Han vill så gärna att det ska finnas änglar som vakar över honom och som ser till att han inte blir ond, änglar som kan leda honom rätt på vägen. När Dean krossar hans tro och upptäcker hur mycket de betyder för honom så ser båda bröderna riktigt deprimerade ut, men som tur är så har Dean sett ett mirakel som kan ge både Sam och han själv lite tro tillbaka.

Inga kommentarer: