tisdag 22 september 2009

Supernatural S02E18: Hollywood Babylon

SPOILER!

Alltså, det här avsnittet har en av de bästa scenerna någonsin! Efter den obligatoriska "det här är veckans monster"-teasern så börjar det med att Dean och Sam sitter i en tour-buss och åker på sightseeing genom en Hollywood-studio. Dean är i sjunde himlen och pratar nostalgiskt till en liten kille bredvid honom när "tåget" svänger upp på en gata och guiden pekar ut att till höger så ligger Stars Hollow, känt från tv-serien "Gilmore Girls". Sam stelnar till, ser obekväm ut och när guiden utbrister att om de har tur så kanske de får se en av seriens stjärnor så hoppar han av guidebussen, drar en ovillig Dean därifrån och börjar att gå emot en annan studio. Jag älskar GG-referensen! Och jag älskar att de zoomar in på en obekväm Sam när de nämner Stars Hollow, då Jared har "bott" där i fem år. Det är bara så perfekt. Subtil humor när det är som bäst.

Det här var ett av de roligaste avsnitten i säsongen då det inte fanns med ett enda sorgligt ögonblick under hela avsnittet, trots att det inte var särskilt länge sedan Sam var tvungen att skjuta Madison. Bröderna undersöker en filmstudio där en skräckfilm spelas in och det sägs att studion är hemsökt. En av skådespelerskorna (som visar sig vara en av Deans idoler) hittar liket av en studioarbetare och säger sig ha sett en gestalt bakom liket, en gestalt som flimmrade till och försvann. Sam och Dean låtsas att vara PAs, utan särskilt mycket framgång då Dean beter sig riktigt out-of-place. Det går snabbt över och snart så är Dean verkligen engagerad i filmen, till Sams förtvivlan. Dean hyllar maten, blir vän med de andra i filmteamet, raggar på skådespelarna och mixtrar med teknisk utrustning och verkar inte ha tid för att faktiskt jaga övernaturliga fenomen.

En sak jag tycker om med det här avsnittet är att det riktigt driver med serien, personerna bakom serien och genren. En av filmens producenter frågar manusförfattaren vad filmens hjältar kan använda för att hålla borta "spökena". "Kanske salt?" svarar denna och alla börjar att skratta åt det dumma förslaget. Hoho, inte blir väl spöken rädda för lite salt? Samtidigt så står Dean och Sam några meter bort och skakar på huvudet åt alla felaktigheter i filmen.
Som sagt så drivs det redan i början med Jared Padaleckis medverkan i "Gilmore Girls" och det fortsätter efter det med att driva med det faktum att trots att Sam och Dean kör fram och tillbaka genom USA i serien så filmas scenerna i... Canada. Sam beskriver vädret i L.A som "Canadian". En av stjärnorna i filmen ("Hell Hazers II") tycker om att ta bilder av alla i crew mellan tagningarna - en av Jensen Ackles favoritsysselsättningar.


Ännu bättre är den otroligt fåniga fake-trailern som dyker upp helt plötsligt halvvägs in i avsnittet. I den så nämns tidigare filmer så som "Corn field massacre", med bilder från "Scarecrow", och "Monster Truck", med bilder från "Route 666". Bäst är ändå repliken i slutet "We must have brought them back. Back from Hell... again". Vem är så dum att man "råkas" släppa lös samma monster två gånger?

Inga kommentarer: