fredag 8 maj 2009

Top 10: Manliga favoriter i Buffyverse

Dags för nästa lista, den manliga varianten. Här var det lite svårare att bestämma placering, för jag visste inte riktigt vilka kriterier jag skulle gå efter. Ta till exempel Lindsey. Jag gillar hans stil, utseende och attityd, men är det till räckligt för att ta en placering över karaktärer som jag älskar av hela mitt hjärta? Nej.
Samma sak är det med Angel. Angel i kombination med Buffy är en topp tre-placering, men Angel från tv-serien med samma namn får se sig omsprungen av andra.


Den här listan är nästan lika stjärnspäckad som den kvinnliga versionen. Vi har två väktare, en advokat, en snickare, en halvdemon, en varulv, en nörd och tre vampyrer - två med själ och en utan.

10. The Watcher - Rupert Giles. (BtVS)
Jag gillar Giles, missförstå mig inte, men tycker inte ni också att Giles inte är Giles i sjunde säsongen? Ja, de är under stor press, men han är så pessimistisk, säger så elaka saker och försöker att döda Spike, så jag kan inte låta bli att hata honom i smyg. Om sjunde säsongens Giles inte hade existerat så skulle Giles ha hamnat längre upp på listan, för jag älskar hans och Buffys far/dotter-relation.

9. The Werewolf - Daniel "Oz" Osbourne. (BtVS (& Angel))
Åh, varför kunde Oz och Willow inte ha varit tillsammans längre? Jag tycker om Willow/Tara, men det var någonting speciellt med att se dessa två rödhåriga turturduvor tillsammans. Jag gillade fåordiga Oz, som ändå visade sina känslor. Ett av hans bästa ögonblick är när de diskuterar om de ska lämna tillbaka den magiska apokalypslådan i utbyte mot Willow eller förstöra lådan och lämna Willow åt sitt öde och han går och slår sönder krukan som de behöver för att förstöra lådan - och alltså lämnar dem med bara ett val. Att rädda hans älskade Willow. En sak: Varför säger de bara Oz namn en enda gång under hela serien? Annars så kallas han ju bara Oz hela tiden.

8. The Lawyer - Lindsey McDonald. (Angel)
Åh, Lindsey! Om alla advokater såg ut som honom så skulle jag gå juristutbildningen direkt. Hans attityd, kärlek till Darla och det där modet som skymtas ibland fick mig... ja attraherad, men när han började att spela gitarr och sjunga, det var då jag föll.

7. The Half-Demon - Allen Francis Doyle. (Angel)
Doyle, min favorit som aldrig hann utvecklas till full kapacitet. Jag tycker fortfarande att det var för lite Doyle-avsnitt! Kunde vi inte fått ännu en säsong med den irländska, halvdemoniska motsvarigheten till... Xander.



6. The Vampire With a Soul I - Angel/Liam (BtVS & Angel)
Jag känner mig nästan lite skyldig som lämnar Angel så långt ner på listan, men det har en förklaring. Angel är ganska ojämn. Stundtals så älskar jag honom, men ibland så lägger jag nästan inget fokus på honom. Han var bättre i BtVS än i "Angel", enligt mig i alla fall. Ibland så har han en benägenhet att bli lite för brooding. Fast, jag kan räkna upp ett trettio-tal avsnitt som jag älskade honom i, så det är inget större problem.

5. The Watcher II - Wesley Wyndham-Pryce. (BtVS & Angel)
Åh, Wesley. Här har vi en karaktär som verkligen har utvecklats! Se femte säsongen av "Angel" och jämför med mannen som gjorde entré i tredje säsongen av BtVS. Är det ens samma man? De ser inte ens ut som varandra. Det vattenkammade håret, kostymena och glasögonen har blivit utbytt mot skjortor, längre hår och skäggstubb. Wesley är en bad boy nu, men fortfarande en av de mest sympatiska karaktärerna någonsin. Jag tycker alltid synd om Wesley.

4. The Glorified Bricklayer - Alexander "Xander" Harris. (BtVS)
Xander är den normala killen i ett gäng där alla har sina egna superkrafter. Han är killen som fortfarande trampar fel (som att ge upp sitt livs kärlek). Han är killen som är rädd att bli hans föräldrar, som är rädd för att inte räcka till. Han är killen som ser allt och trots att han ibland verkar lite blind (som när han klagar på Angel eller Spike) så har han ett hjärta av guld och är alltid där för Willow och Buffy.

3. The Guestage - Andrew Wells. (BtVS (& Angel))
Det finns ingen som får mig att skratta mer än Andrew! Varenda gång han öppnar munnen så får han mig att dra på mungiporna. Jag älskar hans referenser till allt från "Star Wars" till "Godzilla" och hans smyghomosexualitet. Joss Whedon har sagt att Andrew är homosexuell, men att de aldrig konstaterade det i serien. De bara hintade det. (Som den gången då Andrew ser Spike och Anya ha sex och suckar "he's so cool" och sedan snabbt tillägger "she's hot too")



2. The Vampire Without a Soul - Angelus (BtVS & Angel)
Har jag mentala problem som är attraherad av Angelus eller är det bara mänskligt? Jag menar, om du är attraherad av Angelus så har du stora problem ur Buffyverse view. Det är otroligt hur stor skillnad det är på Angelus och Angel. De har olika klädstil, de har olika tonfall, de har olika röstlägen, de har olika minspel och de har olika hållning. Angelus ler hela tiden - och hur ofta ler Angel? Ett tecken på att min hjärna är på nedgång: Jag har suttit och kollat på Angelus-videos och har nästan börjat tycka att han är riktigt cool då han knäcker Jennys nacke. Hjälp mig någon, snälla.

1. The Vampire With/Without a Soul II - Spike/William (BtVS & Angel)
Spike har allt. Han har stilen, attityden, utseendet, känslorna, själen. Trots att han har orsakat nästan lika mycket död som Angelus under sin livstid så är han ändå inte överhopad av skuld - dels på grund av hans förmåga att inte tänka särskilt mycket på offren, till skillnad från Angelus som skadeglatt älskar att betrakta sina offer. Spike är alltid pessimistisk, har alltid en kommentar på allting och hans och Angels lillebror/storebror-relation är jätterolig att se.
Behöver jag nämna att han är riktigt snygg i skinnrock?




På bubblarplatsen så hittar vi två demoner (Clem & Lorne) och en magiker med smak för kaos (Ethan Rayne).

Inga kommentarer: